Det er en venlig og værdig hund, stabil og afbalanceret. Den er noget mere reserveret end de øvrige spaniels. Den accepterer nødigt, at andre hunde nærmer sig dens “flok”. Det er oprindeligt en jagthund som i dag udfylder en plads som familie- og selskabshund. Her knytter den sig ofte mest til en bestemt person.

Racen er sindig og virker måske lidt lad. Den sætter dog stor pris på daglige gåture, gerne med mulighed for at bevæge sig frit og benytte sin fremragende lugtesans. Den er glad for kontakt. Udendørs er den aktiv og blandt andet meget glad for at følge et spor. indendørs er den særdeles rolig. Den unge hund skal socialiseres tidligt og vedholdende for at overvinde sin reservation overfor fremmede mennesker og hunde. Den bliver sent moden.

Pelsen er rigelig og glat tilliggende med en silkeagtig struktur. Den skal børstes grundigt igennem en gang om ugen, og de fyldige behæng på ben og bryst skal friseres ofte for at undgå filtre. Pelsen er ikke særlig smudsafvisende, og støv og snavs ses meget på det hvide.

Racen har navn efter hertugen af Newcastles hjem i Clumber Park i Nottinghamshire. Hertil flyttede den franske hertug af Noailles sine apporterende jagthunde kort før revolutionerne i 1789. Senere er de formodentlig krydset med Basset Hound og måske Blodhund. Man ønskede en tung hund, som kunne trænge igennem selv det tætteste krat og søge langsomt og grundigt uden at gi hals. Racen blev populær bandt pensionerede officerer og embedsmænd, og den blev opdrættet af Edvard den 7 på Sandringham.

Fra “Politikens Hundeleksikon”

HELHEDSINDTRYK En harmonisk, tungt bygget hund, aktiv og med et tankefuldt udtryk, hvis hele fremtræden udstråler styrke.
KARAKTERISTISKE
TRÆK
Stoisk, storsindet, yderst intelligent med en beslutsom holdning, der understreger dens medfødte evner. En stilfærdig arbejdshund med en fremragende lugtesans.
TEMPERAMENT Stabil, pålidelig, ophøjet og værdig. Mere reserveret end de øvrige spaniels; viser ingen tendens til aggressivitet.
HOVED Kvadratisk, substansfuldt, af middel længde. Bredt foroven med udtalt nakkeknude. Svære øjenbrynsbuer og dybt stop. Tungt, kvadratisk næseparti med veludviklede læber. Ingen overdrivelse i hoved og skalle.
ØJNE Rentegnede, mørkt ravfarvede, noget dybtliggende. Blinkhinden synlig, men uden overdrivelse. Fremtrædende runde øjne er særdeles uønsket.
ØRER Store, af form som vinløv, godt beklædt med lige pelshår og hængende let fremefter. Fanerne må ikke nå ud over ørelappen.
BID Stærke kæber med perfekt, regelmæssigt og komplet saksebid, d.v.s. at de øverste fortænder overlapper de underste og er placeret vinkelret på kæben.
HALS Ret lang, tyk og kraftfuld.
FORPART Skuldrene kraftige, skråtstillede og muskuløse. Forbene korte, lige og stærke med god knoglebygning.
KROPSTYKKE Langt og tungt med lille markafstand. Brystet dybt. Gode hvælvede ribben. Muskuløs lænd og dybe flanker.
BAGPART Meget kraftfuldt og veludviklet. Lave haser og gode knævinkler uden drejning ud- eller indefter.
POTER Store og runde. Godt behårede.
HALE Lavt ansat, godt behængt og båret i højde med ryglinien.
BEVÆGELSER Rullende bevægelser, der skyldes den lange krop og de korte ben. Bevægelsen parallel for og bag med ubesværet fremskub.
PELS Rigelig og fladt tilliggende, silkeagtig og ikke krøllet. Godt behæng på ben og bryst.
FARVE Rent hvid krop med citrongule aftegninger foretrækkes, men orangefarvede er tilladt. Lette aftegninger i hovedet og “fregnet” næseparti.
STØRRELSE Idealvægt: hanner; 34 kg. tæver; 29,5 kg.
FEJL Enhver afvigelse fra de foregående punkter skal betragtes som fejl, hvis betydning for bedømmelsen skal stå i nøje forhold til afvigelsens omfang.
BEMÆRK Hanhunde skal have to normalt udviklede testikler i pungen.