Den største af spanielracerne er på én gang en rolig og afbalanceret familie- og selskabshund. Der er en energisk jagthund der skal have afløb for sin trang til aktivitet. Den er trofast og hengiven i familien, venlig og overbærende sammen med børn. Den er vagtsom, men omgængelig overfor fremmede og i forhold til andre hunde.

Den behøver motion og nyder i fulde drag, at få lov til at bevæge sig frit. Den har desuden brug for opgaver, som stimulerer den mentalt og for et godt socialt liv med nær kontakt til familien.

Som jagtbrugshund søger den over store område, rejser vildtet og apporterer efter skuddet. Men den tager ikke stand som settere, som den ellers danne baggrund for. Den er meget glad for vand. Generelt holder den relativt god kontakt med sin fører.

Pelsen er tætliggende, glat og robust uden at være grov. Den beskytter godt mod al slags vejr og er mindre pleje krævende end visse andre spanielracer, da behængene er moderate. Den behøver kun en grundig ugentlig gennembørstning og lejlighedsvis vask/klip og trim.

Racen er gammel – muligvis den ældste af alle jagthunde. Den blev oprindeligt brugt til at finde vildtet og jage det op under jagt med net, falke eller mynder. I hjemlandet er racen i dag opsplittet i en type, som udelukkende anvendes til jagt og en type, der er familie-selskabs- og udstillingshund. Også her i landet kan man møde de to typer. Udseendemæssigt er der desuden en stor forskel på hunde med amerikansk og engelsk baggrund – dog langtfra så udbredt som hos Amerikansk og Cocker Spaniel.

Fra “Politikens Hundeleksikon

HELHEDSINDTRYK Harmonisk bygget, kompakt, stærk, munter og aktiv. Den mest højbenede af de engelske landspaniels, bygget til fart.
KARAKTERISTISKE
TRÆK
Racen er gammel og af ren afstamning, den ældste af alle jagthunde. Den blev oprindelig brugt til at finde vildtet og jage det op under jagt med net, falke eller greyhounds. Den anvendes i dag til at finde vildtet, støde det op og apportere det.
TEMPERAMENT Venligt og muntert gemyt, føjelig. Skyhed eller aggressivitet er absolut uønsket.
HOVED Skallen er middellang, temmelig bred og hvælvet. Mod næsepartiet danner den bryn eller stop, som deles midt mellem øjnene af en fure. Denne aftager gradvist op over panden mod nakkeknuden, som ikke må være fremtrædende. Kindbenene flade. Næsepartiet, der skal have en passende længde i forhold til skallen, er ret bredt og dybt, godt mejslet under øjnene, temmelig dybt og kvadratisk ved læberne. Næseborene veludviklede.
ØJNE Middelstore, mandelformede, hverken fremstående eller dybtliggende, med tætsluttende rande, så blinkhinden ikke ses. Udtrykket er opmærksomt og venligt. Farven mørk nøddebrun. Lyse øjne er uønskede.
ØRER Dråbeformede med god længde og bredde. De skal ligge tæt ind til hovedet, ansat i højde med øjnene. Godt behæng.
BID Stærke kæber med perfekt, regelmæssigt og komplet saksebid, d.v.s. at de øverste fortænder overlapper de underste og er placeret vinkelret på kæben.
HALS God længde, stærk og muskuløs, uden løs halshud. Den er let buet og bliver smallere imod hovedet.
FORPART Lige forben med kraftige knogler og god albuetilslutning. Mellemhånd stærk og smidig.
KROPSTYKKE Kraftigt, hverken for langt eller for kort. Brystet dybt og veludviklet med godt hvælvede ribben. Lænden muskuløs, stærk og let buet. Ikke opkneben.
BAGPART Haserne lavt ansatte, knæ- og haseled moderat vinklede. Lårene brede, muskuløse, veludviklede. Grove haser er uønskede.
POTER Sluttede, faste, godt rundede med solide tykke trædepuder.
HALE Lavt ansat og aldrig båret over ryglinien. Godt behæng og ivrige bevægelser.
BEVÆGELSER Helt specielle for racen. Forbenene svinges lige fremad fra skulderen, så poterne rækker godt frem på en let og fri måde. Haserne føres godt ind under kroppen i samme spor som forbenene. I langsomt tempo kan forekomme en jordvindende pasgang, som er typisk for racen.
PELS Ligger glat til kroppen uden at krølle og er vandafvisende. Aldrig grov. Moderat behæng på ører, forben og bagpart.
FARVE Leverbrun/hvid eller sort/hvid, i begge tilfælde eventuelt med tanfarvede aftegninger.
STØRRELSE Omtrentlig skulderhøjde 51 cm.
FEJL Enhver afvigelse fra de foregående punkter skal betragtes som fejl, hvis betydning for bedømmelsen skal stå i nøje forhold til afvigelsens omfang.
BEMÆRK Hanhunde skal have to normalt udviklede testikler i pungen.