Claire1

Irish Water Spaniel er en intelligent, selvstændig og energisk race med stor personlighed og charme. Det er den største af spanielracerne, og den har træk tilfælles med både spaniels og retrievere. En glimrende familiehund for den aktive og entusiastiske hundeejer, der kan opfylde hundens behov for samvær, meningsfuld aktivering og motion. Den er meget kærlig og loyal over for sin ejer, familien og nære venner, men kan have tendens til at være reserveret over for fremmede, som den lige skal have lov at se an.
Det er en stærk, udholdende og alsidig jagthund, der oprindeligt er opdrættet til apportering af fuglevildt i vand, men ud over at være en glimrende svømmer arbejder den også utrætteligt på land, selv i tæt bevoksning. Pelsen, der består af tætte krøller, er let olieret og næsten vandtæt. Den kræver en del pelspleje, men hvis man holder pelsen jævnligt, er det ikke vanskeligt. Man reder pelsen med en karte og en bredtandet stålkam ca. en gang om ugen for at forhindre, at den filtrer, og ca. hver anden måned skal pelsen klippes, ligesom det er en god idé at give hunden bad med jævne mellemrum. Pelsen fælder stort set ikke og tåles derfor af visse allergikere.

Racens præcise oprindelse kendes ikke, men fra 1100-tallet har man irske beskrivelser af jagthunde, der levede omkring Shannon-floden, og som gik under navnet Shannon Spaniels, Rat-tail og Whip-tail Spaniels eller Irish Water Spaniels. Rat-tail og Whip-tail hentyder til den karakteristiske hale, der i modsætning til kroppen er dækket af glatte hår. Man mener, at racen stammer fra persiske hunde, der via Spanien og Portugal kom til Irland, hvor de blev krydset med de stedlige jagthunde. Det er nærliggende at tro, at Afghansk Mynde (den eneste anden race med topknot) har spillet en rolle, sammen med vandhunde som Puddel og Barbet og forskellige spanielracer. I begyndelsen af 1800-tallet etablerede Justin McCarthy sit eget opdræt af Irish Water Spaniels i Dublin, og hans hunde, især den berømte Boatswain, født i 1834, regnes for at være stamfædre til nutidens Irish Water Spaniels.
På grund af sin intelligens er en Irish Water Spaniel forholdsvis nem at træne, hvis man træner med konsekvens og tålmodighed og gør træningen spændende og varieret. Hvis man er for hård, kan hunden blive stædig og ‘gå i baglås’. Hvis man ikke er konsekvent nok, vil den prøve at løbe om hjørner med én. En Irish Water Spaniel vil i det hele taget prøve at gøre tingene på sin egen måde. De bliver sent modne, og man skal derfor have ekstra tålmodighed med dem i puberteten, der kan trække lidt ud. En Irish Water Spaniel vil gerne være med i alt, hvad der foregår, og den vil elske at foretage sig noget sammen med sin ejer, om det så er jagt, udstilling, spor, lydighed, agility, schweissarbejde, HTM eller hundefrisbee, og selvfølgelig lange gåture i naturen.
Skrevet af Vibeke Sandberg

Standard:

Hovedet skal være stort med hvælvet skalle. Snudepartiet langt og kraftigt. Noget tungt med gradvis stop. På snuden og kinderne skal hårlaget være kort, og skallen skal have lange krøller, som former en tydelig top, der vokser i en markeret, afgrænset spids mellem øjnene.

Næseborene skal være store og veludviklede og næsebrusken skal være leverbrun. Hovedet skal give indtryk af ædelhed. Øjnene skal være forholdsvis små, mellembrune til mørkebrune, klare og opvakte. Ørerne skal være lange og dråbeformede, lavt ansatte og de skal hænge ind til kinderne. De skal være dækket af “proptrækkerkrøller”. Irsk vandspaniel skal have saksebid med jævne regelmæssige tænder.Halsen skal være kraftig ansat i skulderpartiet. Den skal være kraftigt buet og lang nok til at holde hovedet over ryglinien. På nakken og sider dækket af små krøller af samme type som på kroppen. Strubehåret skal være et V-formet parti, som strækker sig fra bagkæberne nedover til brystbenet.

Kroppen skal være af god størrelse. Ryggen kort, bred og lige. Dyb brystkasse. Kroppen nærmest tøndeformet.Skuldrene skal være kraftige og sluttende. Forbenene skal være kraftige og lige fra skuldrene og nedefter, bagbenene kraftige og lange med velvinklede knæled og lavt ansatte haser.

Pelsen skal bestå af tætte faste krøller og må ikke være ulden, men lidt olieagtig med vandskyende underuld.

Farven er leverfarvet med mørkerødt skær. Kaldes purpurleverfarvet.

Højden for hanhunde; 53-59 cm. For tæver; 51-56 cm.